Literatuuractua

Het hoofdstuk dat ‘te wild’ was voor Sjakie en de Chocoladefabriek 

BRON: het Nieuwsblad, http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20140903_01248431, lej, laatst geraadpleegd op 26/10/2014 

Oorspronkelijk zouden niet vijf maar tien kinderen de legendarische chocoladefabriek van Willy Wonka bezoeken in Roald Dahls boek ‘Sjakie en de Chocoladefabriek’. De Britse krant The Guardian heeft een onbekend hoofdstuk gepubliceerd dat ‘te wild’ was voor de definitieve versie van het boek.

Het klassieke kinderboek Charlie and the Chocolate Factory, in het Nederlands vertaald als Sjakie and de Chocoladefabriek, is in oktober vijftig jaar oud. Dat jubileum krijgt in Groot-Brittannië flink wat aandacht. Het verhaal over de arme Sjakie die met zijn grootvader de fabriek van de exentrieke Willy Wonka bezoekt, is immers een klassieker geworden. 

Maar de versie die we vandaag kennen verschilt flink van de eerste versie die Dahl schreef. De schrijver heeft in totaal vijf verschillende versies van zijn boek gemaakt. Vier daarvan zijn bewaard gebleven, zegt Lucy Mangan aan de BBC, de auteur van Inside Charlie’s Chocolate Factory. ‘Bij elke versie wordt het verhaal vrolijker, extremer en completer.’

Flink wat personages sneuvelden in de verschillende kladversies van het boek, zo blijkt. Want in een hoofdstuk dat het boek niet haalde , maar dat zaterdag in The Guardian verscheen, is sprake van twee stoute kinderen Tommy Troutbeck en Wilbur Rice, die verdwijnen als de kinderen de Vanilla Fudge Mountain bezoeken. Dahl vertelt hoe grote blokken van die vanillesnoep op vrachtwagens geladen worden. Ondanks de waarschuwing van Willy Wonka springen Tommy en Wilbur op de vrachtwagens die het snoep naar de kamer brengen waar het versneden wordt. En sindsdien is niets meer van de jongens gehoord. 

Het hoofdstuk werd uiteindelijk geschrapt omdat het volgens The Guardian ‘te wild’ was voor de jeugdige lezer.

Oempa-Loempa’s

Hetzelfde hoofdstuk maakt ook melding van twee andere kinderen, Augustus Pottle en Miranda Grope, die de definitieve versie van het boek ook niet zouden halen. En er zijn nog wat opvallende details: zo bezoekt Sjakie in deze versie de fabriek niet met zijn opa, maar met zijn moeder. En de Oempa-Loempa’s, de kleine mannetjes die in de fabriek werken, heten nog Whipple-Scrumpets.

Commentaar:


Iedereen heeft het boek 'Sjakie en de chocoladefabriek' van Roald Dahl ooit wel eens gelezen. Het is een zeer fantasierijk boek dat je laat ontspannen maar ook een achterliggende boodschap meegeeft. Ik heb dit artikel gekozen omdat het gaat over een van mijn meest geliefde boeken van vroeger. Mijn ouders lazen me gemakkelijk een stukje voor uit de boeken van Mark de Bel of van Roald Dahl, zoals 'Mathilda', 'de zusjes Kriegel' of 'Blinker en de Bakfietsbioscoop'. Het is dan ook zeer verrassend om te horen dat er eigenlijk nog veel meer spannende dingen te lezen waren in het boek. In de link die in het artikel staat kan je een stuk lezen dat werd weggelaten in het boek. Alvast veel leesplezier gewenst. 

Wie de puzzel in dit boek oplost wint een fortuin

 
Auteur James Frey heeft met een stunt waarschijnlijk veel lezers gewonnen. Wie een code in zijn nieuwe boek 'Endgame - The Calling' kraakt, wint namelijk 1,5 miljoen dollar! 

'Endgame - The Calling' gaat over 12 adolescenten die op zoek zijn naar een schat die een aanval van aliens kan verijdelen. De verhaallijn is echter niet het meest interessante aan het boek, lezers kunnen namelijk een gigantische prijs winnen als ze de puzzel in het boek kunnen oplossen.


Wie het boek koopt, krijgt er een online multiplayer spel bij waarmee je een geheime sleutel kan winnen en zo toegang kan krijgen tot gouden munten in het beroemde casino Caesar's Palace in Las Vegas. Daar houdt het niet op, want wie als eerste de code in het boek kraakt, wint 1,5 miljoen dollar.

Wie de code in het eerste boek uit de 'Endgame'-trilogie kraakte, won een half miljoen. De code uit het tweede boek was 1 miljoen waard en de code uit het laatste boek levert maar liefst 1,5 miljoen dollar op. "Ik heb dit gedaan omdat ik het cool vond, ik wilde iets doen wat nog nooit iemand had gedaan", verklaart James Frey.

Iedereen over de hele wereld kan met de wedstrijd meedoen, je hoeft dus niet te wachten tot Herman Brusselmans of Dimitri Verhulst met een miljoenenstunt uitpakken.

Commentaar:



Toen ik dit artikel voor de eerste keer las, geloofde ik mijn ogen niet! Zomaar 1,5 miljoen dollar weggeven aan de eerste die het raadsel in je boek weet op te lossen. Ik vind het een zeer goed initiatief om mensen aan te moedigen om te beginnen lezen. Het is een zeer origineel idee en misschien probeer ik het raadsel ook wel eens op te lossen. Moge de beste winnen.


J.K. Rowling brengt nieuw Potterverhaal uit op Halloween

Omber in de film van 'De Orde van de Feniks
Harry Potter J.K. Rowling brengt een gloednieuw Harry Potterverhaal uit. Dat meldt Pottermore.com, de officiële webstek van Rowling. Het verhaal zal 31 oktober op de website verschijnen.

Ster van de nieuwe Potter-productie is Dorothea Omber, voormalig professor 'Verweer tegen de Zwarte Kunsten' aan Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Het personage verscheen voor het eerst in het vijfde boek uit de reeks 'Harry Potter en de Orde van de Feniks'. In de films werd haar rol vertolkt door Imelda Staunton.

Uit de Potterboeken blijkt dat Omber een erg geniepig en wreed creatuur is. Naast Voldemort is ze overigens de enige die Harry ooit echt fysieke schade wist toe te brengen. Ooit liet ze hem maandenlang strafwerk schrijven met een veer die zijn eigen bloed als inkt gebruikte. De ideale karakteromschrijving voor een Halloweenverhaal dus.

Het verhaal zal zo'n 1.700 woorden lang zijn en beschrijft voorvallen uit het leven van Omber - innerlijke gedachten en persoonlijke reflecties incluis.

Commentaar:


De verhalen over de tovenaar Harry Potter zijn wereldberoemd. Het zijn verhalen die je geen twee minuten gerust laten en eens je begint met ze te lezen wil je blijven  verder lezen tot je ze allemaal verslonden hebt. Toen ik dit titel zag staan sprong ik een gat in de lucht, maar nadat ik het artikel had gelezen was ik onmiddellijk een stuk minder enthousiast. Ik hoopte op een nieuwe belevenis van Harry Potter of op een vervolg van de wereldberoemde reeks maar dit is het niet. Het is een boek dat ik zeker en vast zal lezen maar ik blijf stilletjes hopen dat er ooit nog een vervolg zal komen op de 'Harry-Potter'- verhalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten